Rodzaje suplementacji w sporcie

o podstawa każdego rodzaju treningu. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby nasz trening był efektywny. Dlatego poza poradami trenera warto zasięgnąć opinii dietetyka, najlepiej sportowego. Taka konsultacja pomoże ustali

Dodane: 06-05-2016 00:24
Rodzaje suplementacji w sporcie Jednym z bardziej polecanych rodzajów białek jest białko serwatkowe. Produkty z tym białkiem można nabyć np. w .

Regularność i rutyna treningu

Suplementy i zdrowe odżywianie się to podstawa każdego rodzaju treningu. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby nasz trening był efektywny. Dlatego poza poradami trenera warto zasięgnąć opinii dietetyka, najlepiej sportowego. Taka konsultacja pomoże ustalić szczegółową dietę, dopasowaną do treningu i naszych potrzeb.

Inną sprawą jest konsekwencja i dobre nawyki. Jeżeli nie będziemy regularnie trenować to żadne suplementy i diety nam nie pomogą. Jeżeli mamy w planie 3 treningi na tydzień to wypada tego planu przestrzegać.


Nowicjusz na siłowni

Odżywki dla sportowców to temat rzeka: suplementy przed treningiem, po i w trakcie. Naturalne białka serwatkowe, kreatyna, glutamina itp. Dla laika to naprawdę czarna magia- jak się w tym wszystkim połapać?

Jeżeli zaczynamy naszą przygodę z treningami warto zasięgnąć porad u stałych bywalców siłowni lub personelu. Warto też przejść kilka treningów indywidualnych po okiem trenera, który w cenie usługi ustali dla nas dietę na kilka tygodni i podpowie jakie suplementy stosować.

Oczywiście nie zawsze będziemy mieli taka potrzebę- przecież odżywki to dodatkowy koszt, a sam karnet na siłownię potrafi nadszarpnąć niejeden budżet.


Kalorie- definicja

Wartość energetyczna ? ilość energii w danym produkcie jaką organizm może przyswoić przez trawienie. Wartość energetyczna wyrażana jest w kilokaloriach (kcal) i kilodżulach (kJ).

Jedna kilokaloria żywieniowa (1 kcal lub 1000 kalorii) to ilość dostępnej przez trawienie pożywienia energii (ciepła), jaka podniesie temperaturę jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza.

Niektórzy obstają przy konwencji pisania Kaloria wielką literą, dzięki czemu jedna Kaloria pożywienia jest równa 1000 kalorii (pisanych małymi literami), ale konwencja ta na ogół nie znajduje zwolenników.

Duża Kaloria zwana jest też kcal, aby wyraźnie zaznaczyć, że jest 1000 razy większa od małej kalorii, często spotykanej w chemii i fizyce. W rezultacie przedrostek kilo- nie jest używany przy dużych Kaloriach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wartość_energetyczna